Az ősz beköszöntével nemcsak a természet öltözik arany, vörös és barna színekbe, hanem az ízek is gazdagabbá, fűszeresebbé válnak. Az őszi szezon bőségesen kínál olyan alapanyagokat, mint az alma, sütőtök, dió, vörösáfonya, amelyek tökéletesek a süteményekhez. A hűvösebb napokon nincs is jobb, mint egy finom, frissen sült süti illata, ami az egész konyhát betölti, miközben a fahéj, a szerecsendió és a gyümölcsök kellemesen melengető aromája keveredik a levegőben. Ebben a cikkben három különleges, egyszerűen elkészíthető, de annál ízletesebb őszi sütemény receptet mutatunk be, amelyek garantáltan feldobják a hűvös, szürke napokat. Készítsd el őket, és hozd be az ősz legjobb ízeit a konyhádba!
Fahéjas-almás pite
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 150 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 4-5 db közepes alma
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál búzadara
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sütőporral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját majd alaposan összegyúrjuk, ezután a hűtőben pihentetjük 30 percig.
Amíg a tészta a hűtőben pihen, az almát egy tálba reszeljük és összekeverjük a barna cukorral, fahéjjal és citromlével.
A tésztát kivesszük a hűtőből és megfelezzük, majd kinyújtjuk. Kivajazunk egy tepsit, vagy piteformát és kibéleljük a tésztával, majd megszórjuk búzadarával és ráhelyezzük az almás keveréket.
Kinyújtjuk a tészta másik felét és befedjük vele, majd néhány apró lyukat szúrunk rá. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 200 g sütőtökpüré
- 200 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 100 ml olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- egy csipet só
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal, szerecsendióval és sóval. Egy másik tálban pedig a cukrot, a tojásokat, az olajat, a vaníliakivonatot és a sütőtökpürét, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a száraz hozzávalókhoz és simára keverjük.
A tésztát papírkapszlikkal bélelt muffin sütőformába kanalazzuk, majd 180°C- ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vörösáfonyás-fahéjas kevert sütemény
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 100 g cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 100 g friss vagy szárított vörösáfonya
- 2 tojás
- 150 ml tej
- 100 ml olaj (vagy olvasztott vaj)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal és sóval. Egy másik tálban pedig a cukrot, a tojásokat, a tejet, az olajat ( vagy olvasztott vajat), a vaníliakivonatot és a citromhéjat, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a száraz hozzávalókhoz és simára keverjük.
Beleforgatjuk a vörösáfonyát majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 180°C-ra előmelegített sütöben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Reméljük, hogy az itt bemutatott őszi süteményreceptek inspirációt adtak a konyhában való alkotáshoz, és sikerül velük még hangulatosabbá tenni az őszi napokat. Akár egy csésze forró tea mellett fogyasztva, akár családi összejövetelekhez készítve, ezek a sütemények biztosan meghozzák az őszi ízek varázsát az asztalra. Ne félj kísérletezni az alapanyagokkal és fűszerekkel, hiszen az ősz bősége rengeteg lehetőséget kínál. Kellemes sütést és jó étvágyat kívánunk az évszak legfinomabb pillanataihoz!